Stresszmentes műkörmözés

2019-11-13

Egy műkörmös szakember életében sokkal több a stressz, mint azt egy kívülálló gondolná. A manapság sikerszakmának méltán nevezett foglalkozás, sőt, jobb esetben mesterség bizony sok esteben megterhelő stresszel is jár.

Lássuk, milyen stresszforrások adódhatnak:

1. A vendég nem jön el a megbeszélt időpontra, s ezt nem jelzi előre.

Ebben az esetben pár perc késés után nyugodtan telefonálj rá, lehet, hogy csak dugóba került. Próbáld tisztázni a helyzetet. Ha nem veszi fel, azzal azt üzeni neked, hogy ne is várd, de legközelebbre se adj neki időpontot. A leghelyesebb az, ha egy ismeretlen, új vendéget a nap utolsó időpontjára írsz be, így ha nem jön, vársz körülbelül10 percet és mehetsz haza. A legrosszabb a pénzkiesés, de ez egy ilyen szakma. Képzeld csak el, minden időpontra bejelentkezős helyen előforul az ilyen, akár még a fogorvosnál is. Tehát, ha nem jön: nem dühöngj, nem írj ki keresetlen szavakat a közösségi oldaladra, hanem cselekedj. Csökkented a veszteséget. Hazamész, vagy intézed a dolgod, esetleg gyakorolsz. De ne stresszelj. Kár lenne. Tanulj a dologból, hogy legközelebb ne keveredj ilyen helyzetbe.

2. Munka közben elromlik/eltörik/kiborul valami. 

Nos, ami elromolhat, az el is fog romlani, vagy el is fog törni. A tapasztalt körmösök a fontosabb eszközeikből tartanak tartalékot. Nem dobják ki a régi lámpájukat vagy csiszológépüket, hanem gondosan megtisztítják és elteszik. Más a helyzet a véletlenül fellökött savmentes primerrel és társaival. Ezekből feltétlenül tartsunk tartalékot. Hatalmas stresszt okozhat egy figyelmetlensgéből adódó elfogyott vagy fellökött és lenullázott anyag. Legyen tartalékban mindig ezekből, vagy egyszerűen csak a kifogyó félben lévő üvegcsét ne dobd ki, hanem tedd az alsó fiókba. Hidd el, lesz az a pillanat, amikor kincsként fogsz örülni ezeknek.

3. Nem vagytok egy hullámhosszon a vendégeddel.

Talán ez a legnehezebb és legaktívabb stresszforrása ennek a szakmának. Ha meglátsz egy nevet a naptáradban és máris rossz érzés (vagy netán gyomorösszerándulás) kerít hatalmába, azt jobb, ha felismered: egyetlen porcikád sem kívánja fogni ilyen vendég kezét. Nagyon diplomatikus és udvarias módon kell neki más körmöst ajánlani. Mondhatod azt, hogy egyszerűen nem tudsz több időpontot adni, mert betorlódott a naptárad. Vagy mondhatod azt, hogy úgy érzed, nem te vagy számára az ideális körmös, feszültséget érzel emiatt, nem tudod a maximumot nyújtani neki, úgyhogy a másik kolléganőt szívesen ajánlod magad helyett. (Könnyen előfordul, hogy mással másként viselkedik, ezt nem lehet előre tudni.) Tehát a negatív kisugárzású vendégeket zárd ki az életedből, nem éri meg az állandó stresszforrást fenntartani a naptáradban.

4. A vendég a körmözés során állandóan feszíti a kezét, kapkodja a csiszoláskor, fájdalomra és sütésre panaszkodik.

Igen nehéz így dolgozni, de ezeket a jelzéseket mindig komolyan kell venni. A vendégek a fájdalom miatt ugyanúgy stresszelnek, sokan emiatt újabb és újabb körmöst próbálnak  ki. Kérdezzük meg pontosan, mikor mit éreznek, s mérlegeljünk, hogy mit tehetünk ezek kiküszöbölésére. Az is könnyen meglehet, hogy nem a megfelelő frézert, vagy építő anyagot használjuk. Az is lehet, hogy a vendég szuperérzékeny, tehát az okot derítsük ki minden esetben. Ha a vendég látja és érzékeli, hogy a komfortérzetének javításán dolgozunk, bizonyára megnyugszik. Sose érveljünk egy  vendégnek se azzal, hogy "A szépségért meg kell szenvedni" - hiszen a mai modern technikai és alapanyag kínálat a teljesen fájdalom mentes munkát támogatja.

A stressz zónák feloldásával te magad is kevésbé leszel terhelt, jobb kedvvel dolgozol. Ha valamit nehezen sem tudsz megoldani, kérj tapasztaltabb oktatótól tanácsot. Mindig vannak és lesznek a környezetedben segítőkész szakmabeliek.

Kapcsolódó Class Of Crystal Nails

Kapcsolatápolás a vendégkörünkkel

2020-04-03

A jelenlegi vírus helyzetre való tekintettel a legtöbb műkörmös szalon bezárt, védve...

Részletek

Körömágy elemelkedés (Onycholysis) a műkörmös asztalnál

2020-01-21

Látványában szinte minden kezdő műkörmöst megtéveszt a diagnosztizálás során a...

Részletek

Karácsonyi marketing műkörmösöknek

2019-12-13

Javában benne vagy a karácsonyi hajrában, így az első és legfontosabb tudnivalód:...

Részletek