A műköröm - zselék titka

A műköröm-zselék tudománya a porcelánokénál jóval fiatalabb. Míg a porcelánokat több évtizede, addig az építő zseléket csupán kb. 10 éve kezdték el komolyan fejleszteni. A porcelánokkal nagyon vékonyan, gyorsan, jó tapadás mellett lehet építeni, egy korábbi hátrányuk a merevségük, ridegségük, törékenységük ma már úgynevezett plaszticizáló adalékoknak köszönhetően megszűnt. Az építő zselék a fejlesztés korai szakaszában könnyen felváltak, törtek, nagyon sok reszelési porral jártak, megsárgultak. Ma már ezeket a problémákat egyre jobban sikerül kiküszöbölni.

 

A frissen végzett műkörmösök többsége jobban kedveli már a zselét. Ez egyrészt a két technika különbségében rejlik, másrészt a zselé kutatások-fejlesztések eredményeiben. A zselé előre be van keverve, nem igényli a porcelánnál szükséges por-folyadék arány eltalálását és nincs az a kellemetlen szaghatása sem, mint a porcelán folyadéknak. Ma már sikerült kifejleszteni olyan zseléket, amik jól tapadnak, nem sárgulnak, nem törnek, nem porolnak annyira. A fejlesztések során komoly hangsúlyt fektettek arra is, hogy a zselék az UV lámpában történő köttetés közben kevésbé égessenek.Az eredményt ma már minden szakember élvezheti, hiszen sikerült egy olyan zselét kifejleszteni, ami nem éget annyira az UV lámpában (Titánium zselé) és emellett annyira jól kontrollálhatóan teríthető, hogy szinte magától a helyére kerül az anyag. A Titánium csak közepesen sűrű, ugyanakkor egy új összetevő mégsem engedi befolyni a bőrredőkhöz. A közepes sűrűség miatt nem buborékosodik az ecsetre felvételkor; illetve a felülete önmagától kisimul, kevesebb reszelést igényel. Mindezek mellett -az összetevő cserének köszönhetően hypoallergén anyag. A Crystal Xtreme Clear építő zselé a legerősebb Crystal zselé. Az Xtreme család (Xtreme Clear, Titánium, Xtreme Pink, Xtreme White) abban is különlegesek, hogy összetételüknek köszönhetően hajlításra is alkalmasak.

A zselék 2010-es fejlesztése a gumi zselé (Gum Gel), mely kiemelkedő tapadással és extra rugalmassággal bír. Ez az első olyan zselé, ami vágható. Az építő zseléknél felmerül még az egyfázisú-többfázisú zselék kérdésköre.
Ma már elavultnak tekinthetőek a többfázisú zselék, ahol külön alapozó zselé szükséges ahhoz, hogy az építő zselé megfelelő tapadását biztosítani tudjuk. Másik problémakör a savas, ill. nem savas építő zselék problematikája. A jó minőségű építő zselékbe már nem szükséges a savtartalom a tapadás növelésének érdekében. A gyakorlott műkörmös meg tudja állapítani, ha vendége problémás körmökkel (nedves-izzadt-nyirkos tapintású tenyér, átnedvesedett körmök) rendelkezik; ekkor ebben az esetben használja a savas primert is előkészítésnél (Nail Prep és a savmentes primer közötti lépésként).


A színes zseléknek is van titka.

A színes zselék hordozó zseléből és pigmentekből állnak, ezen kívül csillámokból, különböző festékanyagokból és néhány adalék anyagból. A színes zselék titka már a hordozózselénél kezdődik. Az igazi, csúcsminőségű színes
zselék, amik nagyon jól fednek, és mégis meg tudnak kötni, olyan hordozózselével rendelkeznek, amelyik már nagyon kis UV fény hatásra is erősen köt; ez alapfeltétele annak, hogy az
erős színhez szükséges rengeteg festékanyagot – pigmentációt – bele tudják keverni és mégis átkössön.
2010-es új fejlesztés eredményeképp jelentek meg (csak a Crystal Nailsnél) az első festő-zselék, a Giga Pigment színes zselék, amik rendkívül magas pigmentációt tartalmaznak, így egyedülállóan vékony rétegben felvihetők a körömre. Különlegességük, hogy a rendkívül magas pigment tartalmuk mellett is tökéletesen átkötnek!
A top színes zselé márka ismérve az is, hogy követi a
trendet; minden évszakban megjelennek az adott időszakhoz meghirdetett divatszínek.
A másik titok a színes zseléknél a Brilliant zselé kollekcióban rejlik. Ezeknek a zseléknek megint másfajta hordozó anyaguk van. A csillám szemcsék pedig különleges fényt biztosító eljárással kerülnek őrlésre, és ezek kombinációja kerül az anyagba. Ezekkel a zselékkel olyan díszítéseket lehet készíteni műköröm zselé rétegei közé, amilyeneket egyetlen más csillámos anyaggal sem: nem másznak el az ecset
szőre alatt, jól fednek és intenzíven csillognak. Egy nemrégiben megjelent új, színes zselés hatás a Chameleon, melynek különlegessége a színváltó zselék 4 csoportja (hőre változó, fényre változó, szivárvány és átlátszó).
 

A tél nagy kedvencei a különleges színek az úgynevezett hókristály hatású (Snow Crystal) színek, ami egy nagyon finom gyöngyházfehéres bársonyos csillogást eredményez a kollekcióban lévő 21 színnek; illetve a fagy-metál színek, amik a legújabb trendet, a fémes ragyogást tükrözik. Különleges hatású a Sparkling – gyöngyöző pezsgő hatásával 8 színben és a valódi fémes hatású zselék az arany, ezüst és a bronz ma divatos patinájával. Sorolhatnánk még a színes zselék hatásait, effektusait, érdemesebb inkább kipróbálni őket. A hófehér (006) színes zselé kihagyhatatlan a francia felületi körmökhöz, és láss csodát –intenzív fehérsége ellenére- három perc alatt keményre köt. Ugyanezt megteszi a fekete (007) is, illetve akár a többi élénk, erős szín, amelyekkel olyan határozott és szét nem folyó vonalakat húzhatunk, hogy ezekre a zselékre tavaly egy új díszítési technika is alapult, ahol is a kész műköröm fényzselével (a híres Top Shine-nal) lefedett tetején 3D hatású határozott, jól átkötő, élénk mintákat készítünk.

Komoly kutató-fejlesztő munka eredményeképpen jött létre a jövő színes, hibrid anyaga, a Gel-Lac. Ebben az anyagban a színes zselék tartósságát ötvözték a lakkozás egyszerűségével. A Crystal Nails Gel Lac titka a különleges összetételében rejlik, melynek köszönhetően a legtöbb szín egy rétegben is tökéletes fedést biztosít, ez egyedülálló!