Hibaelhárítás

Felválik, törik, reped, sárgul, nem köt a műköröm zselé? Műkörmös tanácsok a hibák elhárítására.

Zselé felválás a hátsó és oldalsó bőrredőknél:

Mivel a Crystal Nails Builder Clear zselék a világ legjobban tapadó zseléi közé tartoznak, biztos lehetsz benne, hogy valamilyen technikai hiba történt. Néhány hiba:

 1. A vendégen előtte manikűrözés történt áztatással. (A köröm tele van vízzel)
 2. A bőrfeltoló kaparóval nem kaparod fel jól az elhalt (szemmel nem látható) bőrt, az pedig néhány használat után eltömíti a reszelőd (180-assal bolyhozz) élét és aztán bőr ottmarad.
 3. Bolyhozásnál a másik kezeddel nem húztad le kétoldalt a bőrredőket és így oldalt a köröm fényes maradt. (Nem maradhat egy tűhegynyi fényes folt sehol sem (ezt portalanítás és Nail Prep felkenés után tudod jól ellenőrizni). Ez persze nem azt jelenti, hogy mélyen kell bolyhozni, csak alaposan).
 4. Az alapréteget mindig vékonyan, az anyagot rányomott ecsettel a felbolyhozott körömbe kell passzírozni, ez se érjen bőrhöz, mert akkor a zselégombócodat odavezeti a bőrhöz.
 5. Baj, ha a zselé nem vékonyodik el fokozatosan az oldalsó és hátsó bőrredők közelébe érve. Ott nem lehet vastag (főleg nem érhet a bőrhöz). Egy fél mm elhagyással (távolsággal a bőrtől) kell dolgozni. Ha a vendég azt feltételezné, hogy ez azért van, hogy hamarabb vissza kelljen jönnie utántöltésre, akkor megmondhatod neki, hogy éppen ellenkezőleg, így biztos, hogy nem válik fel a műköröm és nem kell emiatt visszajönni.
 6. Probléma, ha a vendég a zsírtalanított saját körmét megfogja vagy a hajába nyúl; de az is ha a már zselés körmöt a lámpa belsejéhez koccintja (ilyenkor általában a leghosszabb középső ujjon sérül az anyag). Finoman fegyelmezned kell őt.

A rózsaszín zselék (Builder Pinkek és Cover Pink) használatánál pedig problémás vendégeknél (izzadékony tenyeréről ismered meg) az alapréteget Builder Clearrel kell készíteni.

Zselé eltörése, repedése:

A Crystal Nails zselék rendkívül erősek. Azonban a műkörömépítésben nem csak az alapanyag fizikai erejére támaszkodunk, mert akkor csúf, vastag körmöket kellene építenünk, hanem statikailag is formázzuk az anyagot (mint az építészetben: nem vastag lapostetőt, hanem karcsú kupolát építünk): azaz a stresszvonal fölött magasabbra kell építeni, ezzel egy -hasára fektetett C betűre hasonlító- C-ívet képezni, mely a rá ható erőknek ugyanúgy jobban ellenáll, mint az építészetben a kupola a lapostetővel szemben. Ez a C-ív nem csak erősebbé teszi a körmöt, de mivel a szabad szélnél már egészen elvékonyodik, így szebb, kecsesebb is lesz. C-ívre van szükség oldalnézetből (hosszanti C-ív) és szemből is (keresztirányú C-ív.)

TIP elrepedése pár nap után:
Két oka lehet:

 1. Nem a mi TIP-ünket használod, így az nem elég rugalmas (főleg bizonyos clear tipek-nél fordul elő).
 2. Nem a megfelelő ívű TIP-et ragasztod fel és így az folyamatosan feszül. Van olyan lapos körmű vendég is akire egy TIP-fajta sem illeszkedik, ilyenkor építeni kell.

Nyári sárgulás, nyári nagy meleg:

Nem árt a nyári hőségben felkészülni néhány átmenetei változásra, ami az anyagok kémiájából adódik.

 1. A zselék nagy melegben meglágyulnak, a megszokottnál hamarabb elfolynak az oldalsó bőrredőkhöz. Védekezhetünk ez ellen a zselé időnkénti hűtőszekrényben történő hűtésével.
 2. Nyárom még a maximális sárgulás-védelemmel eltátott anyagok is sárgulhatnak kismér tékben; köszönhetően a napozókrémek vegyi hatásának és az intenzív mindennapos napozá s erős dózisú UV besugárzásának. Ilyenkor jelenthet segítséget a Crystal Nails UV Filter mely rendkívül erősen szűri az UV fényt (kékes fényével visszaveri azt). Emellett az alatta levő színeket is kiemeli.
 3. Problémát okozhat a zselé túlköttetése is: nyáron az anyag gyorsabban köt; ne lépjük túl a szükséges kötési időt.
 4. Nyári melegben egyébként a nem égető zselék is égethetnek egy kicsit, mert kb. 10 Celsius fokkal magasabbról indul a kötés, ráadásul lágyabb anyagban, így a maximális hőmérséklet akár 20-30 fokkal is magasabb lehet. Ez egy vékony körmű vendéget már éghet. Ilyenkor 10-20 másodpercre a lámpa elé szórt fényre (az uv lámpa szájához) kell tetetni a vendég kezét, csak aztán a lámpába maradék 2,5 percre.

Nyáron nagyon erős az UV sugárzás, még visszaverődött fény (akár árnyékban) is képes megkötni a nyitva hagyott zseléket. Ilyenkor jó a kupakot a tégelyre egyszerűenrátenni használat közben is.

Sárguló porcelán:
A fenti erős nyári UV sugárzás és napozókrémek behatásán túl a porcelán besárgul akkor is, ha: A lapogatás után a felszínre feljövő likvidet nem itatod jól fel a kitörölt ecseteddel. A szagtalan UV porcelánra ez különösen igaz. A SZAGTALAN UV PORCELÁNNÁL A POR-FOLYADÉK ARÁNY MEGFORDUL A POR JAVÁRA. Sokkal kevesebb UV likviddel szabad csak dolgozni (szárazabban) mint a normál likvidnél.


Saját köröm erősítés zselével felválik
A saját köröm erősítést nehezebb jól megcsinálni, mint egy műkörmöt, mert a saját köröm erősítése zselével. Néha nehezebb jól megcsinálni, mint egy műkörmöt, mivel vékony körmű vendégeknél a felvitt vékony zselé könnyen bemozdul. Fontos: az előkészítés ugyanaz, mint műkörömnél: oldalsó bőrredő mellett is alaposan és sajnos ERŐSEBBEN bolyhozva mint műkörömnél; portalanítva, Nail Prep után primer 2 lehelet vékony rétegben, aztán két vékony réteg építő zselé, de ellentétben a műkörömmel itt a szabadszélen kicsit vastagítani kell a zselét.
Rétegek között UV lámpa, majd vagy fixálás, vagy Top Shine fedés fixálás nélkül, vagy ekkor jöhet színes zselé teljes felületen (és csak azt fixáljuk).
Végül szemből és oldalról 45 fokban alá kell reszelni, hogy a saját köröm rövidebb legyen mint a rávitt zselé.
Ez volt a hagyományos saját köröm erősítés, DE most már Bulder Gel helyett itt az ÚJ Easy Off zselé, amit később kíméletesen le lehet oldani (lereszelés helyett) Acryl Removerrel.

Nem köt a zselé
(most itt nem arra az esetre gondolok, amikor a nem szakmabeli először lát zselé-kötést és csodálkozik, hogy ragacsos marad a teteje 10 perc után is):
Az UV lámpádban elhasználódtak a csövek. Ez ugyanaz, mint a szoláriumban; egy idő után már nem barnít úgy, ekkor jön a CSŐCSERE. Cseréld az égőt 2-3,000 óra használat után, vagy minden 9 - 12 hónapban. Az is csökkenti a lámpa kötő-képességét ha a cső és a tükrök koszosak. Tisztítsd Crystal Nails Cleanserrel. Ez pont olyan erős, hogy a zselé-pacákat még le tudod vele kaparászni, de a tükröt nem marja, nem mattítja.
A fehér véget White Builder Gel-nél sablon használata esetén alulról is külön is meg kell lámpázni. (Mivel a sablon nem engedi át a fényt) A sablon leszedése után tedd vissza a lámpába 1 percre felfelé fordított kéztartással.

Hány wattos, milyen UV lámpát vegyek?
A kötés a lámpában összetett dolog. A wattszám: igazából nem ez a domináns. A wattok nem adódnak össze. Ha összeadódna a wattszám akkor a sokcsöves lámpák gyorsabbak lennének ugyan, de szétégetnék az emberek körmét. Ami egy UV lámpánál sokkal fontosabb, az a fényeloszlás: ez annál jobb, minél több cső van a lámpában, illetve a lámpában lévő tükrök is segítenek a megfelelő fényeloszlásban. Ezért javasolható legalább kétcsöves, körbe tükrös, 3 oldalon zárt lámpát használni. Nekünk az összes lámpánk ilyen.

Lakkos díszítés vagy zselés/porcelános?
A lakkozásos díszítést régebben azért kedvelték olyan sokan, mert ez állt rendelkezésre nagy színválasztékban (ma már azonban több mint száz zselé színünk van!). A színes zselével a következő feltöltésig biztosan tartó díszítést lehet készíteni, ráadásul ez lámpázás után azonnal sziklaszilárd, nem tudja a vendég a szép munkát egy rossz mozdulattal hazavágni, (mint a friss körömlakkozást). Emellett bonyolult mintáknál a lakk túl gyorsan szárad. A zselé csak a lámpában köt. Akár rá is lehet lakkozni, aztán a lakkot lemosni és újra a zselés díszítésben gyönyörködni.
A színes porcelános díszítéssel pedig nagyon szép 3 dimenziós munkák készíthetők. Fentiek persze csak akkor igazak, ha megfelelő minőségű anyagunk van. Zselénél fontos a sok pigment (takarás) mellett is jól kötő anyag, porcinál pedig, hogy a színes por ne legyen fakó.

Felületi felválások
Ismerni kell a kémiai alapszabályokat. Színes felületi (lakkozásszerű) bevonat szabályai:

 1. Zselés műkörömre nem tehetünk teljes felületen színes porcelánt (a rugalmas zselé ledobja a merev porcelánt)
 2. Porcelános műkörmöt nyugodtan átvonhatjuk színes zselével vagy fényzselével
 3. Zselés és porcelános körmöt lakkozhatunk, csak éppen messze nem lesz olyan tartós bevonat, mint a zselé vagy porcelán

Lakkozott körömre (még ha csak a szabad szélt lakkoztuk is fehérre) NEM tehetünk fényzselét (sem más műköröm anyagot). A fényes felületen a fényzselé (Top Shine vagy Clear gél) nem tapad meg. Erre az esetre lett kifejlesztve az UV Topcoat, ami megtapad a lakkon, mert van benne lakk anyag és viszonylag erősen véd (no azért nem úgy mint egy zselé), mert van benne zselé anyag is.

Színes zselénél mikor kell fixálni?

Zselé alapszabály, hogy csak matt felületre vagy ragacsos (fixálatlan) felületre tapad. Fényes felületre nem. Aki ezt megérti, tudni fogja, hogy a kész, formára reszelt -de nem polírozott, hanem 180 érdességű reszelővel befejezett, tehát matt- műköröm tetején megtapad az első réteg színes zselé (vagy záró-fényzselé), ha még egy réteg színes zselét vagy mintát teszünk rá, akkor nem kell fixálni, csak az utolsó réteget (vagy azt sem, ha Top Shinével zárjuk) UGYANEZ a szabály fontos az építésnél: mikor készre kötött az összes köröm a lámpában, fixálás ELŐTT nézzük át van-e valahol gödör, mélyedés, MERT EKKOR még nyugodtan tehetünk a mélyedésre építő zselét, mert még ragacsos. "Ha nem alaposan kevered fel a színes zselédet, akkor mire a tégely aljára érsz, az anyag már nem fog megkötni, mert tiszta festék lesz. Ilyenkor nyugodtan tegyél bele néhány csepp lágy clear zselét (000 számú, vagy French Top clear)."

A zselé a fixálás után bemattul/fényét veszti.
Helytelen fixálás. Kevés Cleansert itass fel a papírtörlő-lapkával. Finoman nyomd a körömre amíg a ragacsos rész oldódni látszik, majd nyomd rá és töröld le teljesen a körmöt. A már ragacsos törlőt ne használd tovább, a másik kéznél használj újat.

Buborékok a fényrétegben
Túldolgozott zselé. Ne kend vastagon a Top Shinét vagy Clear gélt, de arra ügyelj, hogy mindenhova jusson a vékony rétegből. Az ecset egyik oldalát húzd le a tégelyen és a műköröm közepére tedd le a pacát, majd teregesd el.

A zselé nem terül egyenletesen
A zselé túl hideg. Tartsd a zselét szobahőmérsékleten vagy helyezd a tégelyt meleg víz alá, amíg a zselé eléri a megfelelő kozisztenciát.

A zselé túl folyós
A zselé túl meleg. Hagyd szobahőmérsékletre hűlni. Teheted akár hűtőbe (ne mélybe!)

Színes zselé színegyenetlensége
Alaposan keverd föl a zselét, figyelve a tégely aljára, hogy ne maradjon rátapadva a leülepedett pigment.

Bőrirritáció
Ne érj a bőrhöz a műköröm-anyagokkal. Főleg ne a savas Primerrel. A munkád végén semlegesítsd az esetleg bőrre került vegyi anyagokat Crystal Nails Cuticle Oil használatával.

Érdemes a Crystal Nails techika képzést elvégezni egy magasabb szintű anyagismeret megszerzése és a nyitott kérdések tisztázása érdekében. A profibb szolgáltatásodért és a nagyobb magabiztosságodért.