Melyik ecsetet válasszam?

2021-11-22

Egy műkörömépítőnek munkája során rengeteg különböző ecsetre van szüksége. Legnagyobb szerencsénkre számtalan változatos méret, forma, hossz és szőr típus közül tudunk választani, de éppen ezért sokszor nem is olyan könnyű a döntés.

Mielőtt megnéznénk milyen munkafázishoz melyek a leginkább javasolt ecsetek, nézzünk meg néhány általános alapszabályt, mely könnyíti a választásunk!

Az egyes anyagcsoportokhoz javasolt esetek adhatnak iránymutatást, de nem kell őket túl szigorúan egyik vagy másik anyagcsoporthoz sorolni. Az anyagcsoportok legtöbbjéhez alkalmazható szintetikus és természetes szőrű ecset egyaránt. Egyedül porcelán technikához van feltétlen szükség természetes szőrű ecsetre, még akrilzselé esetében is egyéni preferencia az ecset szőrtípusa és formája, mérete. zselés anyagokhoz bármit tudunk alkalmazni. Vizes bázisú festékhez is tudunk alkalmazni mindkét szőrtípus közül. 

Ugyanez vonatkozik az ecset formájára is. Manapság annyira változatos anyagokkal és technikákkal dolgozunk, hogy egy adott ecset egészen biztos hogy nem csak egyetlen munkafázishoz jó. 

Nézzünk egy konkrét példát: Mini 3D vagy 3D ecset. Alapvetően porcelán díszítő technikához készített ecsetek ezek. Természetes a szőrük, macskanyelv formájúak, zárva hegyesek, lapítva oválisak. Szőrük befogása lapos, nem kerek. A Mini 3D kisebb szőrhosszúságú, a 3D hosszabb. Rugalmasságuk közepes, ezt a természetes szőr adja, illetve a szőr mennyisége és a hossza. Alapszabály: a természetes szőr rugalmasabb, mint a szintetikus, ha kevesebb szőr van egy ecsetben akkor hajlékonyabb lesz, és ha hosszabb a szőre akkor is. Egy rövid, tömör szőrmennyiséggel rendelkező ecset merev lesz még akár természetes szőrből is, pl.: Nero Merlo I. Ebből látható, hogy mennyi tulajdonságát tudjuk egy ecsetek vizsgálni, ezek mind befolyásolják a felhasználás módját. A Mini 3D vagy 3D ecsetet alkalmazhatjuk porcelán díszítésekhez, zselés festéshez, csipkezselés technikához, Royal Gel felviteléhez, akrilzselénél kis anyagmennyiség eloszlatásához, csillámos elmosásokhoz zselével, akrilfestéshez, akvarell festékhez, díszek felviteléhez.

Ez alapján sokkal tágabb körből válogathatunk ecsetet egyes munkafázisokhoz. Nézzük a leggyakoribb példákat!

Géllakk technika esetén már régen túlhaladtunk a klasszikus megoldásokon, ahol csak simán felkentük a színeket. Nagyon fontos a szép ív kialakítása és a tőnél való tökéletes szín illesztése. Ehhez jól alkalmazhatóak a vékony ecseteink: 0 Short, 0 Mini, Sens Liner XS, S. Ezek szintetikus ecsetek, melyeket ha lágy anyaggal használunk akkor az ívek mentén kifordulhatnak könnyedén. Éppen ezért lehet a hajlékonyabb természetes szőrű ecsetek közül is nézelődni, nekem személyes kedvencem az Art Design ecset, a Sens Natural Liner és a Barbara II. ecset.

Porcelán építéshez javasolt 8-as méretű ecsetet választani, hiszen ezzel tudjuk igazán megfelelően kiépíteni a körmöt. The Big One, vagy Xtreme Porcelán ecset is remek választás. 6-os ecsetet maximum színes anyagokhoz vagy nagyon kis anyagmennyiség felviteléhez alkalmazunk. Javasolt csillámos és színes anyagokhoz külön ecsetet tartani, hogy ezek a pigmentek ne fogják meg az alapszíneket melyekkel építünk: Clear, Cover, White. 

Akrilzselé esetében már nem ilyen egyszerű a döntés. Alapvetően a legtöbbet javasolt ecset a 6-os porcelán ecset, de vannak más lehetőségek is. Sokan egyéni tapasztalat alapján dolgoznak kisebb ecsetekkel, 3D porcelán ecsettel, Sens Natural 3D L ecsettel, Nero Merlo I. ecsettel, vagy akár Gelly ecsettel. Kemény akrilzselé esetén akár narancsfapálcával is kezdhetjük a munkát, hogy kíméljük az ecseteink szőrét. 

Zselé építésnél az abszolút Jolly Joker a Gelly ecset vagy a Sens Synthetic Round. Amióta megjelent szinte minden munkafázisnál próbáltam már őket. Mivel kerek, nem szögletes, az élével könnyebb kialakítani az egyenletes felületet, akár még úgy is, hogy reszelni se kelljen. Szépen felfekszik a köröm felületére, puha, lágy anyagokkal is jól együttműködik. Szögletes körmök kialakításához inkább javasolt egy szögletes ecset: Xtreme Gel vagy 6-os zselés ecset, vagy aki szereti a természetes szőrt, akkor a Nero Merlo II. a jó megoldás. Itt is igaz, hogy színenként is lehet különbséget tenni, fehér szabadszélhez szeretek 4-es zselés ecsetet használni, ha festem a mosolyvonalat akkor bármely vékony ecsetet a géllakkokkal felsoroltak közül. Cover színű és félig fedő anyagoknál Gelly-vel dolgozom, átlátszó anyagokat pedig inkább alaprétegnek viszek fel sablonra, itt forma függvénye az ecset, 6-os zselés ecset, vagy Xtreme Gel ha szögletes köröm készül, Gelly ha kerekebb forma.

Royal zseléhez a Gelly ecset vagy a Sens Synthetic Round mellett az új K-color ecset is kiváló választás. Itt a kerek él es a puha, rugalmas szőr a legfontosabb szempont, és ugyan ezek szintetikus ecsetek, kevés szőrük vékonyra lapítva van befogatva, ezért nagyon rugalmasak. Csillámos és erős színekhez érdemes lehet elkülöníteni egy-egy ecsetet. 

 

A díszítésekhez használt ecsetek sora végtelen. Abszolút technika függő, illetve a kívánt eredmény elérésétől függ, hogy melyik választás lesz a legjobb! Itt szabad a vásár, nincs semmilyen szabály amit követni kell, itt csak a művész igényei számítanak. Leggyakrabban használt díszítő ecsetek: Loop, Art Design, Phantom, Ombre Pro, 0 Short, 0 Mini, egy mozdulat ecsetek (One Move ecsetek). A Sens ecsetei kifejezetten díszítésekhez lettek megalkotva, rendkívül változatos formában és méretben elérhetőek. Kedvenceim: Synthetic Liner ecsetek, Natural Liner, Natural Shadow, Synthetic Art.

Az ecsetek használatának van egy örök érvényű általános szabálya: ha sikeresen kiválasztottuk az ecsetünket és elkezdtük alkalmazni egy adott anyagcsoporttal, akkor az az ecset onnantól fogva nem alkalmazható más anyagcsoporthoz. Tehát ha például a fent említett Mini 3D ecsetet több funkcióra is kívánjuk alkalmazni, akkor annyi különböző darabra van szükségünk, ahány anyagcsoporthoz szeretnénk használni. 

Az ecseteink ápolása és tárolása is rendkívül fontos, hiszen ezek a legfontosabb munkaeszközeink. Érdemes olyan ecseteket választani, melyek zárható kupakkal rendelkeznek, így se a fény, se por és egyéb szennyező anyagok nem juthatnak a szőrébe. Tároljuk őket szőrrel lefelé, főleg a porcelánhoz és akrilzseléhez használt ecseteinket, hogy a folyadék ne folyhasson vissza a tövébe, mert megmarhatja azt. 

Végezetül: hogyan tisztítsuk őket helyesen? Ez attól függ, milyen anyaghoz alkalmaztuk őket. Ha zselé vagy géllakk anyaghoz, akkor a tökéletes megoldás lehet a Brush cleanser Gel. Ez egy átlátszó, híg zselé, mely állaga miatt a leggyorsabb megoldást kínál a pigmentek, csillámok eltávolításához, ecset beavatáshoz, vagy visszapuhításhoz. Más anyaghoz használt ecsethez tilos használni! Porcelán ecsetet kizárólag Liquidben, akrilzselé ecsetet kizárólag a saját folyadékában tisztítsuk! Vizes bázisú festékekkel ha dolgozunk, akkor lehet egyedül alkalmazni a Narancsos ecsettisztító folyadékot, mert olajos és minden más ecsetben kárt tesz, ezekhez viszont elengedhetetlen. 

 

Írta: Méhész Alexandra

 

Kapcsolódó Class Of Crystal Nails

Tiszta eszköz, nyugodt vendég

2022-01-25

Bizonyára te is emlékszel arra az okj-s tanórádra, amikor a fertőtlenítésről tanultál.

Részletek

Hogyan igazodjunk el az erősítő Base Gel-ek világában?

2021-09-13

Akit régóta a szakmában van már, tudja, hogy az elmúlt évek során teljesen átalakult a...

Részletek

Kapcsolatápolás a vendégkörünkkel

2020-04-03

A jelenlegi vírus helyzetre való tekintettel a legtöbb műkörmös szalon bezárt, védve...

Részletek