Az ülőmunka hátulütői

2019-05-28

Mint műkörmösök, előbb-utóbb szembesülünk azzal a ténnyel, hogy az ülőmunka korántsem kényelmes. Azonban mindenki maga dönti el, hogy mennyit foglalkozik az egészsége megőrzésével, beleértve a hosszas ülés következményeit.

Lássuk, mi az, amire a kezdetektől oda kell figyelnünk, hogy elkerüljük az ücsörgés kellemetlen velejáróit!

1. Keresd meg a számodra megfelelő széket! Ahányan vagyunk, annyiféle alkatunk van, s egységesen egy bizonyos fajtájú szék nem lehet mindenkinek jó. Egyesek a nyereg széket kedveleik, mások a térdeplő széken tudnak jelentősebb gerincterhelés nélkül dolgozni. Megint mások irodaszéket választanak, de a lényeg, hogy a te alkatodhoz és magasságodhoz passzoljon. 

2. Ülés közben ha csak lehetséges, váltogasd a súlypontodat. Mozgasd a lábaid és minden vendég után állj fel. Nyilván nem állhatsz neki tornázni két vendég között (pedig a gerinced hálás lenne érte) de tegyél meg mindent, amit a helyzeted és időd enged. Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy az ülőmunka ellensúlyozása az aktív kikapcsolódás, a mozgás. Ha utálsz tornázni, akkor végezz nyújtó gyakorlatokat, jógázz, táncolj - a lényeg, hogy tartson legalább fél órát és legyen rendszeres. Ha valami miatt semmilyen mozgást nem vagy képes végezni, akkor rendszeresen járj el gerinc masszázsra.

3. Igyál minél többet munka közben! Persze ez azzal is jár, hogy fel kell állnod esetleg munka közben is, s kimenni a mosdóba, de ez a zálóga annak, hogy hosszú távon elkerüld az fejfájást és az emésztésed lelassulását.

4. Az ülőmunka hosszú távon sajnos hatással van az emésztőrendszeredre is. Kifejezetten esélyes vagy a refluxra, ha ülés közben sokat kávézol és/vagy csokoládét eszel. Helyezz nagyobb hangsúlyt a lúgosításra! Napközben igyál szénsavmentes vizet, s ha egy másfél literes palack vízbe egy citrom levét is belefacsarod, a szevezeted egy héten belül megjutalmaz érte. El sem hiszed, milyen jótékony hatása van a citromos víznek az emésztőrendszeredre!

5. A gerinced védelme érdekében folyamatosan erősítsd a mély hátizmaidat! Feküdj hasra és próbáld elemelni a felsőtested a talajról.  Ha nem megy támasztás nélkül, akkor csináld kéztámasszal. Nyújtsd a nyaki izmaidat, végezz törzshajlításokat. Az egészséged és az ép gerinced megtartása sokkal olcsóbb, mint a halogatás következtében beálló gerinc és nyak fájdalmak kezeltetése.


Kapcsolódó Class Of Crystal Nails

Tiszta eszköz, nyugodt vendég

2022-01-25

Bizonyára te is emlékszel arra az okj-s tanórádra, amikor a fertőtlenítésről tanultál.

Részletek

Melyik ecsetet válasszam?

2021-11-22

Egy műkörömépítőnek munkája során rengeteg különböző ecsetre van szüksége. Legnagyobb...

Részletek

Hogyan igazodjunk el az erősítő Base Gel-ek világában?

2021-09-13

Akit régóta a szakmában van már, tudja, hogy az elmúlt évek során teljesen átalakult a...

Részletek